Yeni hastalık olan Vertigo ile ilgili bilgiler, belirtiler.

Olduğunuz yerde etrafınız dönüyor ya da kendi kendinize döndüğünüzü hissediyorsanız bu belirtiler vertigo olduğunuzun göstergesi olabilmektedir. Nörolojik hastalıklar ve yürek hastalıkları gibi çok sayıda hastalığın belirtisi olan vertigo, hayat kalitesini ciddi ölçüde bozuyor. Memorial Şişli Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları (KBB) Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sami Katırcıoğlu, vertigoya sebep olan durumlar ve vertigo tedavisi konusu için bilgi verdi.Vertigo olup olmadığınızı anlamak için kendi etrafınızda 40 kere dönünVertigo yani kafa dönmesi bir illüzyondur. Çevre ya da kendisi dönmediği durumda, şahıslarda şiddetle döndüğü hissi oluşur. Vertigo olduğunuzu anlamak için bir test yapmanız gerekirse; kendi etrafınızda 30-40 kere dönün ve kendinizi serbest bırakın. Nasıl etrafın döndüğünü hissediyorsanız vertigo da aynen böyledir. Yerin tavana gelmesi bu gibi bir histir. Bunu yapmadan aynı şekilde etrafınızın döndüğünü hissediyorsanız vertigo hastası olabilirsiniz.


Vertigo belirtileriHastaların çoğu "Sandaldaymışım bu gibi sallanıyorum, ayağa kalktığım süre dengem bozuluyor bunun gibi şikayetlerle doktora başvururlar. Bu şikayetlerin çoğunun vertigo ile ilgisi bulunmaz. Vertigosu olan bireyin bu durumu anlamama bu gibi bir durumu söz konusu olamaz. nedeniyse hasta ayakta duramayıp, hemen bir yere oturmak ya da yatmak durumunda kalır.Farklı rahatsızlıklar vertigoyu tetikleyebilirVertigo birçok hastalığın habercisi olabilir. Bir grup vertigolar "Kulak Burun Boğaz hastalıklarıyla ilgili olabilmektedir. "Başım dönüyor, kesin kristallerim oynadı denerek hastalar vasıtası ile şikayetleri dile getirilen "İç kulak kristallerinin yerinden oynaması hastalığı; hastanın yatakta sağdan sola dönerken ya da sırt üstü yatacağı zaman başının dönmesidir. Buradaki baş dönmesi; yani vertigo bir dakika arasında geçer lakin kişiyi son derece rahatsız eder. Bu vaziyet vertigoya sebep olan hastalıklardan biridir. bilhassa bayanlarda görülen ve vertigoya neden olan bir başka hastalık da "Menier hastalığıdır. Bu hastalık; kulağın tek tarafının içerisinde sıvı toplanmasıdır. Bu hastalıkta da sık şiddetli bir vertigo görmektedir. Vertigo ataklar şeklinde olur. Hastada iki gün; çok aşırı şiddetli kafa dönmesi, kulakta uğultu, bulantı ve kusma olur. Fakat 2–3 gün geçtikten sonra hastalık kendiliğinden düzelir ve hemen hemen 2 ay hiçbir sorun olmaz. 2 ay sonra hasta yine bir atak geçirir ve aynı belirtileri yaşamaya başlar.

Nörolojik baş dönmelerine dikkat!Nörolojik olarak kafa dönmeleri de vertigoya sebep olabilmektedir. Nörolojik olarak hastanın kafasını, beynini bilhassa denge merkezini ilgilendiren hastalıklarda baş dönmelerine sebep olabilir. Nörolojik kafa dönmeleri ile Kulak Burun Boğaz hastalıklarındaki kafa dönmelerinin tek farkı, nörolojik kafa dönmeleri fazla yavaş gelişir ve fazla uzun zaman sürer. Kulak Burun Boğaz ile ilgili kafa dönmeleri 1-2 gün içerisinde gelişir ve çok şiddetli baş dönmesi görülür.Kalp ritim bozukluğu olanlarda vertigo tehlikesiBaş dönmesinin diğer bir sebebi de kardiyolojik olabilmektedir. Beyine giden damarlarda ve şah damarlarında daralma varsa, beyinin beslenmesi bozulacağı için kafa dönmesi ortaya çıkabilir.

Bu kafa dönmeleri baş dönmesinden fazla dengesizlik, güvenli olarak ayakta kalamama, büyük bir sallantı hissi gibidir. Yürek ritim bozukluğu olanlarda da kalp sebebi ile beyine yeterince kan pompalanamamasından ötürü bu tip kafa dönmeleri ortaya çıkabilir.Vertigo en çok hanımlarda görülüyorMenier rahatsızlığı (Kulağın tek tarafının içinde sıvı toplanması) kadınlarda sıkça görülen rahatsızlıklardan biridir. Menier hastalıkları � kadınlarda görülen bir hastalık olduğu için baş dönmeleri kadınlarda daha çok görülmektedir.Vertigonun kati tedavisi mevcut mıdır?Vertigo’nun asıl sebebinin araştırıldıktan sonra kafa dönmesinin neye bağlı olduğunun bilinmesi fazla mühim bir şeydir. Bu durumun sebebi şayet bir tümörse ameliyat gerekebilir.

Psikolojik ya da Menier hastalıklardan kaynaklı ise ilaç tedavisi ile baş dönmesi azaltılmaktadır. Tedavide asıl mühim olan vertigonun kaynağının bulunmasıdır. Psikolojik kökenli durumlarda ilaçla tedavi yöntemine başvurulur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder